Haber

Milas’ın UNESCO süreci ele alındı

MUĞLA (İGFA) –Milas’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çalışmalarını sürdüren Milas Belediyesi, “UNESCO Adaylık Sürecinde Ulusal Örnekler ve Milas Stratejisi” konulu panel düzenledi.

MITSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panel öncesi Milas Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli’nin katılımıyla Milas Mehmet Sait Efendi (Eskişar Konağı) Onarım Projesi Müşavirlik Hizmet Protokolü İmza Töreni gerçekleştirildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın açılış konuşması ile başlayan panel programı KUDEB Birim Sorumlusu Dr. İ.’nin katılımıyla gerçekleşti. Ernur Öztekin’in Milas Kültürel Mirası ve UNESCO Listesi’ndeki Kültürel Miras konulu sunumuyla devam etti.

Milas Mehmet Sait Efendi (Eskişar Konağı) Onarım Projesi Müşavirlik Hizmet Protokolü İmza Töreni’nin ardından bir konuşma yapan Önder Tokat, Milas için özellikle Milas’ın sivil mimarisi adına değerli bir itibar çalışması yapıldığını belirterek, Milas’ta gelecekte çok değerli bir yere sahip olacak ve Milas hakkında çok şey söyleyeceğini düşünüyorum, Milas’ın en nitelikli yapılarından birini hep birlikte ayağa kaldıracağız. Bu noktada heyecanlıyız. Aslında içimizde kanayan bir yaradır. Milas’ın göbeğinde Belediyemizin bulunduğu bölgede harap bir yapının olması bizleri rahatsız etti. Özellikleri itibariyle Milas’ta görülmesi gereken ender yapılardan biridir. Onu yetiştirmek ve kültürümüze kazandırmak bizim için gurur verici bir iştir” dedi. söz konusu.

“İKİ BAŞVURUMUZ YEDEK LİSTEDE BEKLEMEDE…”

UNESCO adaylık sürecini de değerlendiren Önder Tokat, şunları söyledi:

“Örnek ve üst düzey bir koleksiyon. Geçmişten gelen ve bugünkü potansiyeline güvendiğimiz Milas’ımızın tanıtım ve gelişim anlamında istenilen yerde olmadığını biliyor ve bu anlamda daha çok çalışmamız gerekiyor. Kaybedilen zamanı telafi etmek için Milas’taki resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla önemli işbirliklerimiz var. Milas’ın birçok değerli varlığının UNESCO Miras Listesi’ne alınması için başvuruda bulunmamıza rağmen iki başvurumuzun yedek listede beklediğini sizlerle paylaşmak isterim. Ele aldığımız konunun içeriği kadar birlikte çalışacağımız akademisyenler ve üniversitelerin de bizler için çok sevindirici ve heyecan verici olduğunu belirtmek isterim. Bu noktada yol arkadaşlarımız olan üniversitelerimize ve akademisyenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Kolay bir yol olmadığını biliyorum ama hedefe ulaşmak için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Ayşe Alım Altınöz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Billur Tekkök Karaöz, Prof. UNESCO listesine alınma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar, turizmin tanıtılmasının kente etkileri, dijital aktarım ve dijital hafıza gibi konuların yer aldığı aktarıldı.

bozova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu