Haber

Yüksek Sıcaklıklar Yaz Meyvelerini Olumsuz Etkiliyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, Türkiye’de yüksek sıcaklıkların insanları olduğu kadar tarım ürünlerini de etkilediğini söyledi. Yaz meyvelerinde ‘güneş yanığı’ meydana geldiğini belirten Dr.

ZMO İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, çok sıcak havaların yaz meyvelerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Çalışmalarda hastalıkların arttığını ve ‘güneş yanıklarının’ meydana geldiğini belirten Dr. zararlı organizmaların gelişmesi için bir ortam.İzmir ve Manisa’daki bağlarda hastalık ve zararlılarda artış gördük.Bu etkiler diğer meyve ve sebzelerde de yaşandı.Üzüm dışında şeftali ve kiraz da güneş yanığı oluyor. Direkt güneş yanığı yanında sıcak rüzgarlar da esiyor” Bu durum mahsul verimini etkilemiş ve kaliteyi düşürmüştür. Kalitesiz meyveler tezgaha gelmeden meyve suyu olarak ücretlendirilir. Uzun süreli sıcaklıklar meyve ve sebzelerin daha fazla su tüketmesine neden olduğundan çiftçinin sulama maliyeti arttı” dedi.

‘ÜRÜN DESENLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER GÖRECEĞİZ’

Bu yıl zeytinde iyi bir sezon beklemediklerini kaydeden Dr. zeytinyağı verimi de düşecek fiyatlar yüksek olacak fiyatı dengelemek için zeytinyağı ihracatı yasaklandı fiyatlar kasım ve aralık aylarında şekillenecek coğrafyanın sonucu ama iklimden en çok etkilenen coğrafya değişim Akdeniz Bölgesi’dir. Güney Ege, Batı Akdeniz yani İzmir, Muğla, Aydın illeri en fazla zeytin üretimine sahiptir. Zararlılar verimlilikle sağlanabilir.Kaliteyi düşürür.Özetle tüm işler bire bir etkilenir.İklim değişikliğinden dolayı işlerin gidişatında değişiklikler göreceğiz.Gelecekte de değişmeyeceğiz. Her sanat eserini her yerde üretebilmek” dedi.

‘FİYAT ARTTI’

Tezgâhlarda fiyatların yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Çakıcı, “Pazarda ve manavda çok yüksek fiyatlarla meyve ve sebzelere rastlıyoruz. Enflasyon düştü.Bu yılı yaşayamadık.Çiftçinin mazot,sulama,ilaç maliyetlerinin yanı sıra ulaşım,paketleme ve aracıların maliyetleri etiket fiyatlarının artmasına neden oldu” dedi.

‘BAZI MEYVELERDE GÖLGELEME GEREKLİDİR’

İklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimdeki kayıpların azaltılması için bazı önlemlerin alınabileceğini belirten Dr. Bazı meyvelerde gölgeleme yöntemleri uygulanabilir. Gölgeleme sistemi ile ağaçları hafif, dolu ve şiddetli yağışlardan koruyabiliriz. Üretimde çağdaş teknikler desteklenmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu