Teknoloji

Geri Dönüştürülmüş Plastik Sağlığımızı da Tehdit Ediyor

On yıllardır ürettiğimiz sayısız plastik malzeme ile dünyamız kirlenmeye devam ederken, bu kirlilik canlılarımızı da önemli ölçüde etkilemeye başladı. Özellikle denizlerde ve okyanuslarda artan kirlilik, en temel halkası olan küçük canlılarkaybolmasına neden oluyor.

Plastik atık artışının önüne geçmek için plastiğin geri dönüşümü artarken bugün Greenpeace’ten değerli bir rapor geldi. çevre STK’sı, plastiğin geri dönüşümüdoğaya ve insanlara zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Geri dönüştürülmüş plastik ve bu süreç insan hayatını da riske atıyor:

Greenpeace’in 24 Mayıs’ı” Sonsuza Kadar ZehirliRapora göre hem geri dönüştürülmüş plastik hem de plastiğin geri dönüşüm süreci, doğayı ve insan yaşamını olumsuz etkiler.Üstelik önemsiz de değil.

Raporda, plastiğin üretim sürecinde 13 bin farklı kimyasalın kullanıldığı belirtiliyor. 3.200 tanesi zehirli dikkat çekti Ayrıca, geri dönüştürülmüş plastiklerde toksik kimyasalların sayısının daha fazla olduğu kaydedildi.

Greenpeace bugüne kadar bilimsel çalışmalarda geri dönüştürülmüş plastik kullanımını desteklemiştir. kanser, kardiyovasküler hastalık, obezite ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilidir.kaydedildi.

Ancak geri dönüştürülmüş plastik nasıl boşa harcanır? İşte Greenpeace’in yanıtı:

Greenpeace’e göre plastiğin geri dönüşümünde kontrolsüz bir şekilde toksik içerik ortaya çıktığını belirtti. Buna sebep olan 3 süreç şu şekilde paylaşıldı:

  • Yeni üretilen plastikte bulunan zehirli kimyasallar:Bu plastikler geri dönüştürüldüğünde, toksik kimyasallar da geri dönüştürülmüş plastikleri kirletir.
  • Toksik elementlerin plastik atıklara sızması:Plastiklerin doğrudan temas yoluyla emilmesi veya uçucu bileşiklerin emilmesi, kontaminasyon ve geri dönüşüm yoluyla diğer plastiklerin daha fazla yayılması.
  • Geri dönüşüm sürecinde ortaya çıkan yeni toksik kimyasallar:Geri dönüşüm sürecinde plastiklerin ısıtılmasıyla üretilen bromlu dioksinler ve benzen gibi zehirli kimyasallar.

Bu fikrini bilimsel çalışmalarla desteklemiştir:

Doğaya verilen zararı ortaya koyan çalışmalar:

  • 2013 yılında yapılan bir araştırma, Çin’deki plastik geri dönüşüm tesislerinin etrafındaki ve içindeki havayı kirleten zararlı kimyasalların işçiler ve orada yaşayanlar üzerinde potansiyel sağlık etkilerine sahip olduğunu buldu.
  • Çin’de yapılan iki çalışma (1 ve 2), plastik geri dönüşüm tesislerinin yakınındaki toprakta, tortuda ve yol tozunda yüksek seviyelerde plastik alev geciktirici kimyasallar buldu.
  • 2021 IPEN raporu, 35 tavuk yumurtasını inceledi ve dünya genelinde 25 farklı yerden alınan yumurtaların organik kirletici maddeler içerdiğini buldu. Özellikle geri dönüşüm tesislerine yakın yerlerden alınan yumurtalarda kirlilik düzeyi daha yüksekti.

İnsan sağlığına zararlarını ortaya koyan çalışmalar:

  • 2015 yılında yapılan bir araştırma, plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların geri dönüşüm sürecinde ortaya çıkan organik bileşenler nedeniyle sağlık riskleri yaşadıklarını ortaya koydu ve bazı çalışanların kansere yakalanma riskinin arttığı kaydedildi.
  • 2020 yılında yapılan bir araştırma, Gazze Şeridi’ndeki geri dönüşüm tesislerinde çalışanların çoğunluğunun 1 yıl boyunca atık maddelere maruz kaldığını, birçoğunun meslek hastalığına yakalandığını ortaya koydu.
  • İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2022 raporu, Türkiye’deki geri dönüşüm tesisleri çalışanları ve sakinlerinin zehirli toz ve dumanların solunması nedeniyle tehlikeli kimyasallara maruz kalabileceğini ortaya koydu.
  • 2022 IPEN raporu, Çin, Endonezya ve Rusya’dan geri dönüştürülmüş plastiklerin zehirli kimyasallar içerdiğini ortaya koydu. İncelenen 73 eserin tamamında dünya çapında yasaklanmış alev geciktirici kimyasal elementlerden bir veya birkaçına rastlanmıştır.

Raporda bu çalışmaların dışında birçok bilimsel çalışmanın bulgularına da yer verildi. Greenpeace’in son raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

haber-bogazliyan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu