Haber

Anket şirketleri: Tüm partiler başa baş yarışta kendilerini sınayacak

ANKARA – Yerel seçimlere bir buçuk ay kaldı ve seçimler neredeyse siyasetin tek gündemi haline geldi. Her yerel seçimde olduğu gibi 31 Mart 2024 seçimlerinde de herkesin gözü İstanbul’da. Seçimlerle ilgili tüm değerlendirmelerde konu İstanbul’a dönüyor. İstanbul’u kimin kazanacağına dair senaryolar da siyasi partilerin her hamlesiyle yeniden şekilleniyor.

Elbette İstanbul seçimine ilişkin birçok parametre var. Ancak adayların açıklanmasıyla birlikte İstanbul’un seçim tablosu büyük ölçüde netleşti. İttifak ve işbirliklerine ilişkin son dakika gelişmeleri yaşanmadığı takdirde bundan sonra adayların ve partilerin kampanyaları belirleyici olacak.

Kamuoyu araştırmacıları GENAR Lideri İhsan Aktaş, Operasyonlar Genel Koordinatörü Derya Kömürcü ve RAWEST Yöneticisi Roj Girasun ile AK Parti adayı Murat Kurum ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki İstanbul yarışındaki mevcut durumu konuştuk. Üç kişinin de İstanbul seçimiyle ilgili kullandığı ortak kelime ‘kafa kafaya’ oldu.

KÖMÜRCÜ: ÇOK AZ FARKLARIN BELİRLEYECEĞİ BİR YARIŞ OLACAK

Sonuçları merakla beklenen İstanbul seçim yarışının oldukça çekişmeli geçeceğini belirten Yönetim Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, “İmamoğlu ile Kurum arasındaki çok küçük farkların belirleyeceği bir yarış olacak. Bu nedenle seçime giren diğer tüm adayların aldığı oy miktarı oldukça önemlidir. “En küçük partinin oyu sonuca etki edebilir” değerlendirmesinde bulundu. Kömürcü, “İmamoğlu ve Kurum’dan birinin diğerinden avantajlı veya önde olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyor. Oldukça dengeli bir durum” dedi.

‘DEM SEÇENİN PARTİ BAĞLILIĞI YÜKSEKTİR, OYLARIN YÜZDE 4-5’İNİ ALABİLİRLER’

DEM Partisi seçmeninin partiye bağlılığının ve bağlılığının diğer partilere göre daha yüksek olduğunu hatırlatan Kömürcü, “Parti ‘oy verin’ diyorsa, adayın kimliğine bakılmaksızın DEM seçmeninin en az yarısı o adaya oy verecektir. belediye başkanlığı seçimlerinde bile. Bu önemli bir rakam; Yüzde 4 ile yüzde 5 arasında oy alabilir” dedi.

Derya Kömürcü

‘İYİ PARTİ ADAYININ OLUMSUZ ETKİSİ YOKTUR’

İYİ Parti’nin İstanbul’daki tavrının ne olabileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kömürcü, şunları kaydetti: “DEM Parti seçmeninden farklı olarak İYİ Parti seçmeni İmamoğlu’na destek vermekten çekinmiyor. Yaklaşık üçte birinin İYİ Parti adayını destekleme eğiliminde olduğu görülüyor. Ayrıca ikna edilebilir olarak görülüyorlar. Bu nedenle İYİ Parti adayının olumsuz etkisi İmamoğlu açısından çok fazla değil” dedi.

‘YENİDEN REFAH POTANSİYELİ YÜKSEK VE BİLİYORLAR’

Bu seçimde belirleyici partilerden birinin Yeniden Refah olacağını belirten Kömürcü, “Yeniden Refah’ın kararlılığı sadece 14 Mayıs seçimleriyle yorumlanamaz. 3 yıl öncesinden Refah adında bir partinin olduğu düşünülüyor. AKP’den kopan seçmenler 3 yıldır oraya gidiyor. “Şimdi bu daha da belirgin hale geldi” dedi.

Yeniden Refah’ın 14 Mayıs’ta aldığı oyların ötesinde bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kömürcü, şöyle konuştu: “Onlar da parti olarak bunun farkındalar ve tam da bu nedenle bir sonraki seçime çok daha güçlü girmenin planını yaptılar. kolay yolu seçip ittifak yapmak. “

‘KARAMAHMUTOĞLU İMAMOĞLU VE MHP’DEN OY ALABİLİR’

Zafer Partisi’nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu’nun İstanbul’da bir mevkidaşı bulunduğunu ancak bu ismin hangi partiden oy alacağını tahmin etmenin zor olduğunu belirten Kömürcü, şöyle konuştu: “‘Şu partiden veya bu adaydan oy alacağı çok açık” Ya da ‘bunu daha avantajlı hale getirecek. Söyleyebileceğimiz bir şey yok. Ekrem İmamoğlu’na oy verebilecek olanların bir kısmının Zafer Partisi’yle ilgisi var. Ama MHP seçmeni arasında da benzer bir tepki var. O yüzden ben de’ Bir tarafı daha olumlu ya da olumsuz etkileyeceğini, böyle bir ayrışma yaratacağını düşünmüyorum” dedi.

‘KARTIŞ MAHALLE’ ONU BUGÜN ÖNEMLİ BİR REKABETÇİ OLARAK GÖRÜYOR’

Kampanya sürecinin önemine vurgu yapan Kömürcü, “Kampanya belediyecilik ve hizmet ekseninde olduğu sürece İmamoğlu’nun avantajı var ama konu daha siyasi bir tartışmaya dönüşürse ve muhalefet ” gibi propagandalar yaparsa İmamoğlu’nun avantajı var. bu 2028’e hazırlıktır’ ya da ‘2028’deki zaferin müjdecisidir’, dezavantaj olur.” söz konusu.

İmamoğlu’nun 5 yıl önceki avantajının herkesle konuşabilmesi ve ‘karşı mahalledeki’ insanlara hitap edebilmesi olduğunu belirten Kömürcü, bugün gelinen noktayı şöyle anlattı:
“O gün hitap edebildiği ‘karşı mahalle’ yani muhafazakarlar ve milliyetçiler, bugün onu siyasi bir figür olarak görüyor. Onu 2028’in cumhurbaşkanı adayı olarak görüyorlar. Bu da oy vermelerini zorlaştırıyor. İmamoğlu belediye başkanı olarak kendisini ne kadar öne çıkarabilirse o kadar avantajlı olacaktır. Ama artık ciddi bir rakip.”

‘İMAMOĞLU’NUN İŞİ 2019’A GÖRE ÇOK DAHA ZOR’

Kurumun devlet kaynaklarını kullanacağını ve Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı bir kez daha kaybetmek istemediğini hatırlatan Kömürcü, İmamoğlu’nun işinin 2019’a göre çok daha zor olduğunu söyledi.

Kömürcü, Murat Kurum’un adaylığının muhalefet tarafından pek iyi okunmadığını belirterek, “Düşük profilli bir aday olarak algılanıyor ve Erdoğan’ın asıl rakibi olarak gösteriliyor. Ama İstanbul’daki deprem korkusu açısından Murat Kurum çok avantajlı ve Deprem üzerinden yürütülecek siyaset. AK Parti biraz teknik.” “Hizmet kısmını Kuruma bırakıp siyasi tartışmayı Erdoğan üzerinden yürütmeleri kendileri açısından avantajlı olur” dedi.

GİRASUN: BLOKLAR BELİRTİLDİ, YENİDEN REFAH VE DEM’İN HAVUZLARDAN KAÇ OY ALACAĞI ÖNEMLİ

RAWEST Yöneticisi Roj Girasun da İstanbul seçimlerinde DEM Partisi ve Refah Partisi’nin etkisine dikkat çekerek, “Bloklar belli ama DEM Partisi ve Refah Partisi’nin İstanbul seçimlerinden ne kadar oy alacağı belirleyici olacak.” İktidar ve muhalefet havuzu.”

‘DEM PARTİSİNİN BUGÜN OYU 14 MAYIS’IN ALTINDA’

Girasun, DEM Partisi’nin 14 Mayıs seçimlerinde aldığı oydan daha az oy alacağını iddia ettiğini, bunun da DEM Partisi’nin yürüteceği kampanyayla ilgili olduğunu belirtti. Girasun, “DEM Partisi’nin adayı ‘aynı’ aday değil. DEM Parti sahada görünür olduğu ve birçok adayının gerisinde kaldığı sürece, yani bu adayın ‘gerçekten’ olduğunu seçmenine gösterdiği sürece oylarını artıracaktır. Ama bugün itibarıyla oylar 14 Mayıs’ın altında” dedi.

‘DEM PARTİ SEÇMENLERİNDE kafa karışıklığı ve kırgınlık yaşandı’

DEM Partili seçmenin, Başak Demirtaş tartışmaları öncesinde partisinin aday göstermesini istediğini hatırlatan Girasun, “DEM seçmeni güçlü bir aday istiyordu. Başak Demirtaş’ın açıklamasının ardından adayın Başak Demirtaş olmasını çok diledi. “Bütün bu tartışmalardan sonra kafa karışıklığı ve kırgınlık ortaya çıktı” dedi.

Bu karışıklığın net mesajlarla giderilebileceğini belirten Girasun, “DEM Partisi kampanyasında net mesajlar verirse, üçüncü yolu anlatabilirse ve Demirtaş kampanyaya aktif olarak katılarak görünür hale gelirse bu kırgınlık ortadan kalkabilir. “

Roj Girasun


‘DEM PARTİ ÜÇÜNCÜ YOL ADAYI ÇIKMAK İSTİYORSA KAYBEDER’

DEM Partisi’nin ortaya koyduğu üçüncü yol politikasının sadece adayla değil, siyasi durumla da anlatılması gerektiğini belirten Girasun, “DEM Partisi sadece aday göstermek için üçüncü yola odaklanırsa, kendisine bir teklif gelecektir. Bugün itibariyle beklenen oyların altında oy. Bu aday gösterme politikası da üçüncü bir yol olacaktır.” “Eğer bunu yol kampanyasına dönüştürmeyi başarabilirse bu 45 gün içinde de oyunu artırmaya devam edecektir” dedi.

‘YENİDEN REFAH ERDOĞAN’LA ÇOK SORUNU OLMAYANLARIN PARTİSİDİR’

14 Mayıs seçimlerinde Yeniden Refah Partisi’nin tüm oyları almasını beklemediğini söyleyen Girasun, “Yeniden Refah Partisi, AK Parti’den rahatsız olan ama pek fazla oyları olmayanların partisidir. Erdoğan’la sorun. “İstanbul’da bire bir oy oranını koruyabileceğini ve bire bir oy oranını koruyabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Kurum ile İmamoğlu’nun mevcut tabloda başa baş yarışacağını belirten Girasun, “Tüm siyasi partilerin kendilerini sınayacağı bir seçime doğru gidiyoruz.”

AKTAŞ: AVANTAJ AK PARTİ’NİN YANINDA

GENAR Araştırma’dan İhsan Aktaş, İmamoğlu ile Kurum arasındaki rekabette avantajın AK Parti’den yana gibi göründüğünü söyledi. Muhalefet partilerinin seçime kendi adaylarıyla girmelerinin olası sonuçlarını değerlendiren Aktaş, DEM Partisi’nin aday çıkarma kararının etkileriyle ilgili şunları söyledi: “HDP’nin İstanbul’da yüzde 12 olan oyu, son seçimde hareket ettiği seçimde yüzde 8’e düştü. CHP’yle birlikte. Demirtaş’ın aday olması halinde bu 8’i kendi ailesinde toplayacaktı. Artık DEM Partisi’ndeki herkes şu soruyu soruyor; ‘Acaba gerçekten aday gösterildi mi yoksa İmamoğlu’nu destekleyecekler mi?’ Bunun bir illüzyon veya takiyye olmadığı söyleniyor. Zamanın yüzde 90’ını ırk olarak okuyabiliyoruz. “DEM Partisi oylarının yarısını bile kendi hesabına yazarsa dengeleri değiştirir.”

Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul seçimlerine kendi adayıyla katılacağını değerlendiren Aktaş, İmamoğlu ile Kurum arasındaki yarış başa baş olursa Yeniden Refah Partisi’nin aldığı oyların yaklaşık yüzde 3’ünü alabileceğini söyledi. 14 Mayıs’ta ise yüzde 25-30 oranında oy alınacağını ve oyların çoğunun AK Parti’den geleceğini söyledi. Partiye gideceğini söyledi.

AK PARTİ İTTİFAKINI KORUYOR, CHP’DE İTTİFAK YOK

AK Parti’nin ittifakını koruduğuna işaret eden Aktaş, CHP’nin ittifaksız tek başına girdiği seçimde İmamoğlu’nun imajına ve popülerliğine güvendiğini söyledi. Ancak Aktaş’a göre bir önceki seçimde muhalefetin lehine olan şartlarda bir değişiklik var.

‘KURUMUN TARZI SİYASİ OLARAK YORULAN İSTANBUL’DA TANINABİLİR’

Kurumun, deprem ve trafik başta olmak üzere İstanbul’un güncel toplumsal sorunlarına odaklanan, “centilmen ve saygılı” bir duruş içeren, “Kadir Bey (Topbaş) modeli” diye tabir edilebilecek bir çalışma yürüttüğünü belirten Aktaş, Siyasetten bıkmış İstanbul’da da durumun böyle olduğunu söyledi. Şeklin yanıt bulma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

İhsan Aktaş

İMAMOĞLU’NUN DEZAVANTAJLARI

İmamoğlu’nun bir önceki seçime göre dezavantajları olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Daha önceki seçimde İmamoğlu bilinmiyordu, bilinmediği için de ‘imaj’ olarak ortaya çıktı. Ancak belediye başkanlığı döneminde bazı çalkantılar yaşadı. Mesela Nagehan Alçı ile Karadeniz gezisi sırasında kendi cemaatiyle arası bozuldu. Bunun sonuçlarını araştırmada gördük, birinci gelen İmamoğlu geride kaldı. Parti içi tartışmalar da etkilidir. Cumhuriyet Halk Partisi kurultayının ardından İmamoğlu’nun Türkiye genelinde oyları bir puan arttı ancak bir ay sonra bir puan geriledi. Kongre sona erdi ama kafa karışıklığı ortadan kalkmadı. Bunu son aday seçim sürecinde de yaşadık. Cumhuriyet Halk Partisi üçe bölünmüş görünüyor. İmamoğlu daha güçlü, arkasında Özgür Özel var. “Kılıçdaroğlu hâlâ vazgeçmiş değil” dedi. Aktaş’a göre bu modüler bakış açısı mutlaka seçimlere yansıyacak.

‘DEVLET YARIŞI GİBİ BİR YARIŞ İSTANBUL’A FAYDASI YOK’

AK Parti’nin 2019 seçimlerinde İstanbul’da yoğun bir şekilde çalıştığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahaya çıktığını hatırlatan Aktaş, bu seçimde farklı bir tabloyla karşılaşılacağını söyledi. Aktaş, “Hükümet yarışı gibi bir yarışın İstanbul’a pek faydası yok. İstanbul’da yerel seçim var, yerel yarış da olacak. “Strateji bu olacak” dedi.

habergelendost.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler